Krzysztof Ilnicki

KRZYSZTOF ILNICKI – mistrz polskiej sceny cukierniczej, ambasador marki Cacao Barry, absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. Pierwszy raz zetknął się z prawdziwym cukiernictwem w 2002 roku w Stanach Zjednoczonych, rozpoczynając pracę w hotelu Chatham Bars Inn.

W trakcie swojej kariery zawędrował do londyńskiej Mirabelle Marco Pierre White’a, gdzie pełnił funkcję zastępcy szefa cukierni. Był także szefem cukierni w michelinowskiej restauracji Hakkasan w Londynie, wyróżnionej jako najlepsza azjatycka restauracja na świecie i 19 wśród 50 najlepszych na świecie.

Jego flagowym deserem – sernikiem kokosowym – zachwycił się brytyjski dziennik The Guardian. W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, pracował także jako instruktor w Akademii Czekolady w Łodzi oraz wykładowca technologii czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Od 2015 roku prowadzi Umam – autorską pracownię, w której stara się tworzyć produkty oparte na tradycyjnych recepturach, podawane w nowoczesnym, twórczym wydaniu.

W 2016 roku został laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX, przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną i otrzymał tytuł najlepszego cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier). W tym samym roku został zaproszony do znanego programu telewizyjnego Bake-Off – Ale ciacho!, w którym jako juror obserwuje i ocenia zmagania cukierników walczących o tytuł polskiego Mistrza Wypieków.

 

Kontakt dla mediów:

Agencja Komunikacji i PR - Wide Vision, Joanna Strzelecka +48 603 93 66 63, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.