Ciasta świąteczne to zwieńczenie wigilijnego stołu, na które czekają tego wyjątkowego wieczoru wszyscy miłośnicy słodkości. W UMAM od lat dbamy o to, by na Waszych stołach gościły smakołyki najwyższej jakości. Sernik baskijski pomarańczowy, babka orzechowa, strucla makowa, a może obowiązkowy punkt programu w postaci piernika? Niezależnie od Twojego wyboru gwarantujemy, że z ciastami na Boże Narodzenie od UMAM Twój dom wypełni się niepowtarzalnym aromatem, idealnym jako tło wyjątkowego czasu spędzonego z bliskimi.
Pomarańczowy sernik baskijski – nowość wśród ciast na święta
Sernik baskijski podbija ostatnimi czasy podniebienia wielu z Was. W UMAM mieliście okazję spróbować już jego waniliowej, pistacjowej i kawowej wersji. Tym razem, specjalnie na święta, przygotowaliśmy sernik baskijski o smaku pomarańczy. Łączy w sobie delikatność kremowego wnętrza z typowym dla tego deseru przypieczonym i lekko chrupiącym wierzchem. Subtelna słodycz pomarańczy i naturalny cytrusowy aromat to połączenie, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych smaków. Każdy kęs tego rozpływającego się w ustach sernika to gwarancja przyjemności nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Jak sernik, to tylko ten!
Babka orzechowa na Boże Narodzenie
Babka orzechowa to klasyczne ciasto świąteczne o bogatym smaku i aromacie, które przeniesie w świat domowych wypieków. Delikatna struktura ciasta ucieranego i biszkoptowego kryje w sobie masę orzechową z utartych orzechów laskowych dodających babce wyrazistości. Słodki smak wilgotnego i puszystego ciasta idealnie współgra z lekko wytrawnymi nutami całych orzechów. Czy wiedzieliście, że po upieczeniu zanurzamy ją w syropie z orzechówki? Babka, oprószona cukrem pudrem niczym śniegiem, pięknie wpasuje się w świąteczną atmosferę, stając się ozdobą wigilijnego stołu.
Ciasta świąteczne – strucla makowa
Mak to składnik, którego na Boże Narodzenie nie żałujemy. Strucla makowa, czyli tradycyjny, świąteczny wypiek, który od pokoleń gości na polskich stołach, wprowadza magiczny nastrój i sprzyja długim rozmowom przy herbacie lub kawie. Bogate nadzienie makowe utarte z miodem, masłem i świeżą skórką pomarańczową otulone przez miękkie drożdżowe ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowana z dbałością makowa masa jest idealnie wilgotna i odpowiednio słodka. Doskonale komponuje się również z rodzynkami i chrupiącymi kawałkami orzechów.
Piernik – gwiazda wśród ciast na święta
Słyszysz “ciasta świąteczne” i myślisz “piernik”? My zdecydowanie tak. Nie ma dla nas nic przyjemniejszego niż grudniowy aromat przypraw korzennych. Goździki, gałka muszkatołowa i ogromne ilości cynamonu – to właśnie nasz piernik. Ciasto wzbogacone kawałkami orzechów włoskich, migdałów, moreli i fig, przełożone dwoma warstwami powideł śliwkowych oblaliśmy mleczną czekoladą, która swoją aksamitną konsystencją stawia kropkę nad “i”. Minimalistyczna dekoracja z orzechów włoskich dodaje naszemu piernikowi elegancji. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa magia.