Patiseria UMAM to ostoja dobrego smaku i wysokiej jakości wyrobów cukierniczych, przygotowanych do zaspokojenia gustów wymagających klientów oraz dla wszystkich pasjonatów słodkości. Wykorzystujemy sprawdzone i smakowite składniki takie jak: mąka najwyższej jakości, naturalne puree z owoców, belgijska i francuska czekolada, wanilia z Madagaskaru i oczywiście świeże owoce. Tworzymy z nich smakowite musy, ganache i kremy. Nasza cukiernia jest galerią smaków, zapraszamy do zwiedzania :)
Krzysztof Ilnicki
Krzysztof Ilnicki to szef pracowni UMAM patisserie i mistrz polskiej sceny cukierniczej, który tworzy swoje wypieki z zacięciem rzemieślnika i finezją artysty. Czy to jeszcze ciastka, czy już dzieła sztuki? Na pierwszy rzut oka zdecydowanie to drugie, kto jednak skosztuj ciastek z UMAM przekona się o ich wyjątkowym smaku. Krzysztof Ilnicki pracuje na tradycyjnych recepturach, nie stroni jednak od eksperymentów, które sezonowo pojawiają się w ofercie patiserii. W ten sposób łączy tradycję z nowoczesnością. To pierwsze stanowi bazę/recepturę, na drugie składa się design i wielość niespodzianek/modyfikacji. Jest także na bieżąco z twórczością najlepszych cukierników na świecie, m.in. Ramon Morató, Oriol Balaguer czy Pierre Hermé.
Krzysztof uczył się swojego fachu w Thames Valley University w Londynie a doświadczenie zdobywał na europejskich dworach słodkości, m.in. w Mirabelle Marco Pierre White’a.
Krzysztof to także najlepszy cukiernik w Polsce według Europejskiej Akademii Gastronomicznej, laureat AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) Prix, nagrody przyznawanej wybitnym twórcom kulinarnym z poziomem międzynarodowym.
Justyna Ilnicka
Justyna Ilnicka to drugi filar UMAM, odpowiedzialna za zarządzanie i administrację. Zajmuje się także sferą biznesową i długofalowym rozwojem firmy. Kiedy Krzysztof żongluje formami i składnikami, Justyna dba o wysoki poziom oferty oraz plan działania na najbliższe tygodnie. Jeśli wózek z lodami stoi w danym miejscu to dzięki Justynie.
Wspólnie z Krzysztofem tworzy pomysły na nowe ciastka i smaki w UMAM. To Justyna dopilnowuje, aby Wasze potrzeby i oczekiwania zawsze były spełnione. Jeżeli smakowała Wam tarta wielkanocna to właśnie dzięki Justynie. Bez niej, by nie powstała!
Krystian Szidel
Krystian Szidel to trzeci właściciel UMAM. Urodził się w Gdyni, gdzie rozpoczął swoją przygodę z gotowaniem. W latach 1992-2008 zdobywał wiedzę pracując we Francji na Lazurowym Wybrzeżu oraz w Bretanii, w restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin. W 2008 uczestniczył w otwarciu Sopockiego Hotelu Sheraton, w którym pełni rolę szefa kuchni. To właśnie w tym miejscu Krzysztof oraz Krystian spotkali się po raz pierwszy. Obecnie, Krystian pełni rolę doradcy i wspiera UMAM w ważnych dla cukierni momentach.
Zespół UMAM to pasjonaci wyjątkowych słodyczy. Z jednej strony to ekspedienci, których znajdziecie za ladą. Pomogą wybrać, doradzą, opowiedzą historię każdego z ciastek, czy smaków lodów oraz zaserwują pyszną kawę. Z drugiej strony to zespół ambitnych rzemieślników słodkich wypieków doskonalący się pod okiem Krzysztofa Ilnickiego. Każdą monoporcję przygotujemy z uwagą traktując ją jak wizytówkę kunsztu i jakości UMAM. Nasze klucze do gustów klientów to bogate doświadczenie okraszone kulinarną wyobraźnią.
Nasze ciastka to gratka dla tych, którzy doceniają wysoką jakość słodyczy, świeże składniki i zdumienie na podniebieniu/i lubią dać się zaskoczyć.
Wypieki UMAM zostały stworzone po to, żeby uświetnić dzień. Można je zjeść na miejscu lub zapakować w szykowne pudełko, zabrać do domu, podarować bliskim lub zjeść w wyjątkowych okolicznościach.
Kawiarnia autorska / Pracownia
Hemara 1, Gdańsk
tel. 791 191 440
Kawiarnia autorska
Grobla II 12/14/C1, Gdańsk
tel. 570 001 439
gen. Andersa 22/U8, Gdańsk
tel. 536 788 884
Zamówienia tel.
570 001 493
zamowienia@umam.pl
Mapa strony
Umam 2023 © Wszystkie prawa zastrzeżone.