gelato UMAM
Picture of UMAM - Cukiernia Gdańska

UMAM - Cukiernia Gdańska

Świat wyjątkowych wyrobów cukierniczych

Lody i gelato UMAM – wiecie na czym polega różnica?

Lody i gelato UMAM to nie to samo. Chociaż “idziemy na lody” często okazuje się, że w rzeczywistości jemy jednak coraz popularniejsze w Polsce gelato. Każdy, kto choć raz spróbował tego zimnego deseru we Włoszech, doskonale wie, że nie są to zwykłe lody.

W czym tkwi sekret?

Przede wszystkim chodzi o skład. Zwykłe lody, które kupić możemy w każdym supermarkecie, przepełnione są tłuszczem. W lodach znajdziemy go dwa razy więcej niż w gelato UMAM. Tłuszcz pozwala na mocniejsze napowietrzenie całej mieszanki. Lody marketowe produkowane są w fabrykach, przez co proces ich tworzenia jest bardziej złożony niż w przypadku gelato. Lody zawierają więcej konserwantów i emulgatorów. Wpływa to na możliwość podwójnego mrożenia – najpierw w fabryce, skąd transportowane są do punktów zbytu, gdzie są poddawane mrożeniu ponownie.

Temperatura ma znaczenie

Lody marketowe serwuje się prosto z zamrażalnika, gdzie przechowywane są w temperaturze około -18/-20 stopni Celsjusza. Gelato UMAM trzymane są natomiast w specjalnych pojemnikach, pozetti. Dzięki pokrywkom, które pozwalają na odcięcie dopływu powietrza, gelato nie są narażone na wyschnięcie. Temperatura wewnątrz pozetto wynosi od -10 do -12 stopni Celsjusza, co przekłada się na plastyczność gelato i łatwość ich nakładania przy pomocy specjalnej szpatułki. Nie bez znaczenia jest również wafelek, który powinien posiadać tak zwany parapet. Dzięki niemu gelato można rozprowadzić w odpowiedni sposób.

Gelato UMAM – lepsza alternatywa dla lodów

Podczas gdy głównym składnikiem lodów jest śmietana, gelato UMAM powstają na mleku. I w tym tkwi właśnie cały sekret. Śmietanę z tłuszczem możemy ubić i zwiększyć w ten sposób objętość lodów. W przypadku mleka jest to niemożliwe. Z tego powodu gelato się nie napowietrzają, a ich objętość jest niemalże równa objętości składników, z których powstają. Gotowi na ciekawostkę? Z jednego litra mieszanki gelato uzyskamy maksymalnie jeden litr i dwieście mililitrów gelato. Jak wygląda ta zależność w przypadku klasycznych lodów? Z jednego litra powstanie od dwóch do nawet dwóch i pół litra gotowych lodów.

Gelato UMAM – eksplozja smaku gwarantowana

Wróćmy na chwilę do składów gelato UMAM. Tu nie ma miejsca na kompromisy. Gelato powstają na bazie naturalnych składników, bez użycia sztucznych komponentów. Jak wiecie, w UMAM przykładamy ogromną wagę do jakości naszych słodkości. Gelato nie są tu wyjątkiem. Wybierając je, możecie spodziewać się 100% naturalnego smaku, niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na gelato owocowe, orzechowe czy czekoladowe. Pssst… w tym sezonie w szczególności polecamy pistację! Sprawdź naszą ofertę na https://umam.pl/.

To co, widzimy się przy porcji gelato w UMAM?

Podoba się? Udostępnij ten post znajomym: