Tłusty czwartek to dzień, na który co roku czekają wszyscy koneserzy pączków. Smażenie pączków jest jednym z naszych ulubionych słodkich zwyczajów. Nadzienie wypełniające pączka po brzegi i lukier lub cukier puder na wierzchu to smaki dzieciństwa, do których chętnie wracamy. W zeszłym roku nasze pączki podbiły Wasze serca, dlatego spieszymy z informacją, że w tym roku również będziecie mieli okazję się nimi delektować. Przygotowaliśmy dla Was nadziewane pączki pieczone na złoto w różnych odsłonach smakowych. Poza znanymi już Wam połączeniami mamy również coś, co niewątpliwie zachwyci Wasze podniebienia – pączek Dubai Chocolate.
Tradycyjne pączki – słodkości na ostatni tydzień karnawału
Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ta symboliczna uczta przed rozpoczęciem wielkiego postu opierała się na jedzeniu tłustych potraw, w tym pączków z ciasta chlebowego i nadziewanych słoniną. Nie wiemy jak Ty, ale my dużo bardziej skłaniamy się ku ich obecnej, słodkiej wersji. W dzieciństwie zajadaliśmy się faworkami i domowymi pączkami z marmoladą lub dżemem. Ciepłe, puszyste, posypane cukrem pudrem – to była prawdziwa rozkosz, której nie mogło zabraknąć w naszych domach. Dziś pączki nadal są dla nas niezastąpionym symbolem tego dnia, ale mamy wiele pomysłów na ich urozmaicenie.
Pączki z nadzieniem – który smak jest Twoim ulubionym?
Skosztowanie jednego pączka w tłusty czwartek to za mało. Wiemy, jak trudno jest oprzeć się pokusie, gdy na stole pojawiają się pączki w różnych odsłonach. I wcale nie mamy zamiaru Cię od tego odciągać.
Pączek z konfiturą
Zacznijmy od klasyki. Pączka nadziewanego różą wzbogaciliśmy również o malinę. Aromatyczne wypełnienie wypieku trafi w gust każdego, kto lubi sięgać po sprawdzone smaki.


Pączek z pistacją
Puszyste pączki wypełnione pistacją zawsze znikają w okamgnieniu. I absolutnie się temu nie dziwimy. Krem pistacjowy naszej roboty w połączeniu z białą czekoladą to zestawienie, które zachwyca nie tylko idealnie skomponowanym smakiem, ale również aksamitną konsystencją.


Pączek z mango
Jak wspominaliśmy, geneza tłustego czwartku wywodzi się od żegnania zimy i powitania wyczekiwanej wiosny. A nic nie przypomni nam o nadchodzących ciepłych dniach lepiej niż orzeźwiający smak tropikalnego mango.


Pączek orzechowo-czekoladowy
Krem orzechowy w połączeniu z mleczną czekoladą zamknięty w wyrośniętym pączku to rozkosz, której Twoje podniebienie długo nie zapomni. Intensywny aromat orzechów i delikatność czekolady wyśmienicie się balansują.


Pączek Dubai Chocolate
Czy ktoś jeszcze nie słyszał o tym połączeniu? Pasta pistacjowa, chrupiące nitki ciasta kataifi i biała czekolada podbijają serca miłośników cukierniczych nowinek. Dubai Chocolate mieliście już okazję spróbować w UMAM w formie tabliczki czekolady. Chrupiące nadzienie w pączku to jednak inny wymiar przyjemności. Przekonaj się sam/a.
Najlepsze pączki na tłusty czwartek od UMAM Cukiernia Gdańska
Polski tłusty czwartek to zwyczaj, którego nie przeoczy żaden smakosz. Jeśli do nich należysz, nie zwlekaj – zamów pączki TUTAJ w zestawie 6 lub 12 sztuk i zyskaj lepszą cenę. Jeśli jednak wolisz kupić pączki stacjonarnie, zapraszamy do wszystkich naszych lokali w dniach 24-27 lutego. Do zobaczenia!