slodki_bufet
Picture of UMAM - Cukiernia Gdańska

UMAM - Cukiernia Gdańska

Świat wyjątkowych wyrobów cukierniczych

Desery na lato w UMAM – niezapomniane cukiernicze przeżycie

Symfonię smaków w UMAM podzielić możemy na dwa utwory: wiosenno-letni i jesienno-zimowy. Każda z sezonowych ofert charakteryzuje się innymi doznaniami, które wymieniamy cyklicznie. Nasze słodkości tworzymy ze składników, które w danym czasie daje nam natura – ich świeżość jest dla nas kluczowa. Okres wiosenno-letni to nie tylko lody i sorbety. To kwiaty jadalne oraz owoce, które stają się ważnym elementem naszych ciastek i tortów. W UMAM na pierwszy plan wysuwa się blend truskawki, maliny i rabarbaru. Odnajdziecie ich smak w naszych kremach, ganachach i musach. Sprawdźcie, czym możecie osłodzić sobie letnie dni.

Owocowy zawrót głowy – jak orzeźwić upalne dni

Gdy natura budzi się ze snu zimowego, w UMAM rozpoczyna się sezon na orzeźwiające desery – Bezę Pavlova, Prosecco Truskawkę czy Rabarbarotkę. Przyciągają one do naszych cukierni wielu fanów słodyczy, którzy czekają miesiącami na ich powrót. A co w nich takiego wyjątkowego? Uchylimy rąbka słodkiej tajemnicy i opowiemy, co charakteryzuje każdy z UMAMowych wypieków.

Beza Pavlova ze świeżymi owocami

Pavlova to propozycja, którą odnajdziecie w naszym menu od początku maja do końca wakacji – sprawdzony przepis! Jest to wyjątkowa odsłona bezy, która stanowi podstawę całego deseru. Wewnątrz kruchego spodu został ukryty gładki w swej strukturze maślany krem malinowy. W górnej części deseru znajdziemy dekorację – mieszankę serka mascarpone i delikatnego kremu Chantilly, czyli aromatyzowanej wanilii i bitej śmietany z cukrem. Takie połączenie idealnie sprawdza się z soczystymi owocami, a w przypadku Bezy Pavlova – świeżymi truskawkami. Na samym szczycie jest jeszcze jeden, szalony element – mus malinowy w ciekawej odsłonie. Autorski pomysł prosto z naszej pracowni.

Historia słodkiego deseru

Historia tego ciastka jest bardziej złożona niż Wam się może zdawać. Zacznijmy od tego, co pewne, czyli nazwy. Pochodzi od nazwiska primabaleriny Anny Pavlovej z Rosji. Sytuacja się komplikuje, gdy chcemy poznać kraj pochodzenia tego deseru. Okazuje się, że do miejsca narodzin bezy roszczą sobie prawa zarówno Australia, jak i Nowa Zelandia. Według Australijczyków beza pochodzi z Perth z 1926 lub 1929 roku. Nowozelandczycy twierdzą natomiast, że ten pyszny deser powstał w Wellington podczas tournee Pavlovej w 1926 roku. Do dzisiaj nie rozstrzygnięto sporu.

Beza Pavlova od UMAM - letnie desery

Romantyczny wieczór z Prosecco Truskawką

Śpiew ptaków, zapach kwitnących kwiatów – wiosną przyroda budzi się ze snu zimowego, aby swym urokiem cieszyć nas do końca lata. Nie bez powodu pisarze i reżyserzy łączą ten czas z miłością. Do romantycznego wieczoru potrzeba zakochanych, lampki wina oraz odrobiny słodyczy na umilenie chwili. Z myślą o takich momentach stworzyliśmy ciastko, które zarówno swym wyglądem, jak i smakiem wpisuje się w letnią atmosferę.

Prosecco Truskawka to typowo wakacyjna rozpusta. Podstawą kompozycji jest delikatny biszkopt. Na nim umieszczamy karmelizowane truskawki ze świeżą miętą, które następnie otaczamy jogurtowym musem z białą czekoladą. Nakładając zewnętrzną warstwę, formujemy odpowiedni kształt i pokrywamy warstwą czerwonego “zamszu”. Cały deser dekorujemy truskawką, pod którą znajdziecie niespodziankę o smaku Prosecco. Deser wyjątkowy – zaskoczy Was zarówno formą, jak i niepowtarzalnym aromatem.

Prosecco Truskawka - desery na lato UMAM Cukiernia Gdańska

Rabarbarotka, która zachwyci każdego

Wygląd naszych słodkości może budzić u niektórych lekkie kontrowersje, ale wiemy jedno – na pewno przyciąga uwagę smakoszy. Gdy po raz pierwszy tworzyliśmy Rabarbarotkę, od razu wiedzieliśmy, że musi być niezapomniana. Postawiliśmy na piękną, świecącą, różową glazurę. Naszym zdaniem wygląda przepięknie. Wiemy, że Wy też ją kochacie.

Sercem Rabarbarotki są prażone na maśle kawałki rabarbaru. Otaczamy je musem na bazie białej czekolady z wanilią i umieszczamy na chrupiącym spodzie z kruchego, maślanego ciasta. Na samym końcu polewamy całość różową, błyszczącą glazurą. Kompozycję dopełnia kawałek prażonego rabarbaru umieszczonego na samym szczycie deseru. Dopiero tak połączone składniki tworzą kompozycję nie do zapomnienia.

Rabarbarotka - ciastko z rabarbarem na lato od UMAM

Różnorodność wakacyjnych smaków z sezonowymi owocami w jednym miejscu – UMAM Cukiernia Gdańska

Nasze wiosenno-letnie desery są z nami jeszcze przez chwilę, ale już niedługo nastąpi zmiana sezonowego menu. W ich miejsce przygotujemy dla Was przepyszne, jesienno-zimowe smaki, które wprowadzą Was między innymi w świąteczny nastrój. Jeśli chcielibyście zobaczyć, czego możecie się spodziewać jesienią, tutaj możecie o tym przeczytać. Na ten moment cieszmy się jeszcze latem, wakacjami i pysznym smakiem owocowych deserów! Szukacie deseru na zimno, który możecie zabrać na wynos do domu? Chodzą za Wami truskawkowe, czekoladowe czy śmietankowe smaki? Odwiedźcie nas w jednym z trzech lokali i zabierzcie desery na upały do domu. Śledźcie naszego Instagrama, aby być na bieżąco. A jakie są Wasze wakacje w UMAM?

Podoba się? Udostępnij ten post znajomym: