slodki_bufet
Picture of UMAM - Cukiernia Gdańska

UMAM - Cukiernia Gdańska

Świat wyjątkowych wyrobów cukierniczych

Wakacyjne smaki w UMAM – szalone, romantyczne i niezapomniane

Słodki bufet UMAM – niezapomniane cukiernicze przeżycie!

Symfonię smaków w UMAM podzielić możemy na dwa utwory: wiosenno-letni i jesienno-zimowy. Każda z sezonowych ofert charakteryzuje się innymi doznaniami, które wymieniamy cyklicznie. Nasze słodkości tworzymy ze składników, które w danym czasie daje nam natura – ich świeżość jest dla nas kluczowa. Okres wiosenno-letni to kwiaty jadalne oraz owoce, które stają się ważnym elementem naszych ciastek i tortów. W UMAM na pierwszy plan wysuwa się blend truskawki, maliny i rabarbaru. Odnajdziecie ich smak w naszych kremach, ganachach i musach.

Wiosenno-letnie smaki to nasz słodki bufet!

Gdy natura już obudziła się ze snu zimowego, w UMAM rozpoczyna się sezon na Bezę Pavlova, Prosecco Truskawkę, czy Rabarbarotkę. Przyciągają one do naszych cukierni wielu fanów słodyczy, którzy czekają miesiącami na ich powrót. A co w nich takiego wyjątkowego? Uchylimy rąbka słodkiej tajemnicy i opowiemy co charakteryzuje każdy z UMAM-owych wypieków.

Beza Pavlova – niezwykły deser z niezwykłą historią

słodki_bufet_beza_pavlova

Pavlova to propozycja, którą odnajdziecie w naszym menu od początku maja do końca wakacji – sprawdzony przepis! Jest to wyjątkowa odsłona bezy, która stanowi podstawę całego deseru. Wewnątrz kruchej, podstawy został ukryty gładki w swej strukturze maślany krem malinowy. W górnej części deseru znajdziemy dekorację, czyli mieszankę serka Mascarpone i kremu Chantilly, czyli aromatyzowana wanilią bita śmietana z cukrem. Takie połączenie idealnie sprawdza się z owocami, a w przypadku Bezy Pavlova – świeżymi truskawkami. Na samym szczycie jest jeszcze jeden, szalony element – mus malinowy w ciekawej odsłonie. Autorski pomysł prosto z naszej pracowni.

Trochę historii…

Zacznijmy od szalonej Bezy Pavlova. Historia tego ciastka jest bardziej złożona niż Wam się może zdawać. Zacznijmy od tego co pewne, czyli nazwy, a ta pochodzi od nazwiska primabaleriny Anny Pavlovej pochodzącej z Rosji. Sytuacja się komplikuje, gdy chcemy poznać kraj pochodzenia tego deseru. Okazuje się, że do miejsca narodzin deseru roszczą sobie prawa zarówno Australia, jak i Nowa Zelandia. Według Australijczyków beza powstała w Perth w 1926 lub 1929 roku. Nowozelandczycy twierdzą natomiast, że deser ten powstał w Wellington podczas tournee Pavlovej w 1926 roku. Do dzisiaj nie rozstrzygnięto sporu, ale skupmy się na ważniejszej kwestii – smak i wygląd deseru.

Romantyczny wieczór z Prosecco Truskawką

slodki_bufet_prosecco_truskawka

Śpiew ptaków, zapach kwitnących kwiatów – wiosną przyroda budzi się ze snu zimowego, aby swym urokiem cieszyć nas do końca lata. Nie bez powodu pisarze i reżyserzy łączą ten czas z miłością. Do romantycznego wieczoru potrzeba zakochanych, lampki wina oraz słodki bufet na umilenie chwili. Z myślą o takich chwilach stworzyliśmy ciastko, które zarówno swym wyglądem jak i smakiem wpisuje się w romantyczne momenty.

Prosecco Truskawka to typowo wakacyjna rozpusta. Podstawą kompozycji jest delikatny biszkopt. Na nim umieszczamy karmelizowane truskawki ze świeżą miętą, które następnie otaczamy jogurtowym musem z białą czekoladą. Delikatne ranty, w których można się utopić. Nakładając zewnętrzną warstwę formujemy odpowiedni kształt i pokrywamy warstwą czerwonego zamszu. Cały deser dekorujemy truskawką, pod którą znajdziecie niespodziankę o smaku Prosecco. Deser wyjątkowy – zaskoczy Was nie zarówno wyglądem, jak i niepowtarzalnym smakiem.

Niezapomniana piękność z UMAM – Rabarbarotka

slodki_bufet_rabarbarotka

Wygląd naszych słodkości może budzić u niektórych lekkie kontrowersje, ale wiemy jedno – na pewno przyciąga uwagę smakoszy. Gdy po raz pierwszy tworzyliśmy Rabarbarotkę na nasz słodki bufet, od razu wiedzieliśmy, że musi być niezapomniana. Postawiliśmy na piękną, świecącą, różową glazurę. Naszym zdaniem wygląda przepięknie. Wiemy, że Wy też ją kochacie.

Sercem Rabarbarotki są prażone na maśle kawałki rabarbaru. Otaczamy je musem na bazie białej czekolady z wanilią i umieszczamy je na spodzie z kruchego, maślanego ciasta. Na samym końcu polewamy całość różową, błyszczącą glazurą. Kompozycję dopełnia kawałek prażonego rabarbaru umieszczony na samym szczycie deseru. Dopiero tak połączone składniki tworzą kompozycję nie do zapomnienia.

Różnorodność wakacyjnych smaków w jednym miejscu – w UMAM

Nasze wiosenno-letnie desery są z nami jeszcze przez chwilę, ale już niedługo zmiana sezonowego menu. W ich miejsce przygotujemy dla Was przepyszne, jesienno-zimowe smaki, które wprowadzą nas między innymi w świąteczny nastrój. Jeśli chcielibyście zobaczyć, czego możecie się spodziewać jesiennią, tutaj możecie o tym przeczytać. O nich również Wam opowiemy, ale to innym razem! Niech jeszcze na chwilę pozostaną słodką tajemnicą. Pamiętaj, że każdy tort czy ciastko możesz dostać na wynos, mamy do tego specjalne opakowania i pudełka.  Na ten moment cieszmy się wszyscy latem, wakacjami i pysznym smakiem owocowych deserów!  Odwiedźcie naszego Instagrama. A jakie są Wasze wakacje w UMAM?

Podoba się? Udostępnij ten post znajomym: