fbpx
Ciastka_jesień_UMAM
UMAM - Cukiernia Gdańska

UMAM - Cukiernia Gdańska

Świat wyjątkowych wyrobów cukierniczych

Jesienne ciastka w Cukierni UMAM

Rozpoczynamy jesienny sezon na podniebieniach! Cztery nowe kompozycje smakowe to oryginalna odpowiedź UMAM na tradycyjne słodycze tej pory roku. Dojrzewające jabłka, gruszki, aromatyczne orzechy laskowe i rum wykorzystaliśmy jako zaczyn nowych, rozkosznych ciastek. Powstały one w jednym celu – mają rozchmurzyć nadchodzące, jesienne dni. Jesienny UMAM to zupełnie inne doznania smakowe – sprawdź, na co się szykować!

 

Szarlotka w musie z białej czekolady

 

Czy udało nam się połączyć tradycyjny cynamonowo-owocowy smak z wytrawną nutą migdałowo-waniliową? Jesteśmy pewni, że tak! W przypadku tego ciastka zadbaliśmy o równowagę korzennych i owocowych akcentów. Prażone z przyprawami jabłka uzupełnia biała czekolada przesączona aromatem wanilii i migdałów. Czekolada nie tylko perfekcyjnie wzbogaca rześkość jabłek, ale tworzy gładki, kopułowy kształt, który umieściliśmy na kruchym spodzie z migdałów. Koniecznie spróbuj tej interpretacji tradycyjnej szarlotki w postaci ciastka!

 

 

Sernik czekoladowy z kremem Chantilly

 

Sernik to całoroczny przysmak, ale temu w jesiennej odsłonie nadaliśmy czekoladowy akcent. Sernikowej chmurce złapanej pomiędzy dwoma ciastkami nie brakuje niczego, co zawdzięcza… wytrawnej prostocie. Twaróg z dodatkiem śmietany, uszlachetniony czekoladą i skórką pomarańczy to klasyka smaku i dopracowana jakość konsystencji. Czekoladowe ganache na wierzchu podtrzymuje czekoladową rozkosz na kubkach smakowych. Jako UMAM nie zapomnieliśmy o estetyce – ciastko dopełnia piękny i przepyszny krem Chantilly.

 

 

Ciastko orzech laskowy – mleczna czekolada

 

Zaraz obok sernika i szarlotki stanie ciastko dla fanów laskowych orzechów. Kompozycje z tym dodatkiem także mogą zdumiewać oryginalnością. Tajemnicą harmonii smaków nowego ciastka jest wyważenie proporcji orzechów i czekolady mlecznej. Na podniebieniu wyczujemy pastę pralinową, a doznaniom wtóruje chrupiąca kruszonka i prażynki. Dysk z mlecznej czekolady pozwala przedłużyć przyjemność z degustacji tego niezwykłego ciastka.

 

 

Tarta gruszkowa z rumem karmelowym

 

Czy tytuł zdradza zbyt wiele? Możliwe, że jednak nie… to ciastko i tak Was zaskoczy! Gruszki ukryte w skromnej formie tarty zostały podkręcone smakiem karmelu i pasty migdałowej. Ich soczysta konsystencja doskonale spaja się z orzechowymi dodatkami i pozwala długo delektować się wnętrzem ciastka. Migdałowa kruszonka na wierzchu ciastka zadowoli tradycjonalistów, a także da satysfakcję tym, którzy oczekują czegoś więcej. Sączący się do kruszonki rum ogrzewa myśli w jesiennej aurze.

 

 

Mamy nadzieję, że nie musisz zastanawiać się, czy odwiedzić kawiarnię UMAM. Pytanie tylko – kiedy? Zapraszamy stacjonarnie na kawę i degustację jesiennych słodyczy, które poprawiają nastrój na długo, tak jak długo rozczytujecie ich niesamowity miks smaków. 

Podoba się? Udostępnij ten post znajomym:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności.